Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Θεολόγος 08-05-2013.

Για άλλη μια φορά εορτάσθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος... Οι ιερές ακολουθίες της ημέρας τελέσθηκαν προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Αιμιλιανού Καζαντζίδη, συμπαραστατούμενου υπό του αιδεσιμότατου πατρός Μιχαήλ Ζιούρκα. Έψαλλαν οι ιεροψάλτες μας κ.κ. Ευάγγελος Κουβαράς και Βασίλειος Ανδρίτσιος, ενώ το πλήθος των πιστών ήταν μεγάλο, παρά τις αγροτικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη...

Οι ιερείς και οι επίσημοι, κατευθύνονται στο χώρο που τελείται η ακολουθία της Αρτοκλασίας. Διακρίνεται ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μελιβοίας κος Αθανάσιος Μπελιάς και ο δήμαρχος Αγιάς κος Αντώνιος Γκουντάρας.
Ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης και ο πατήρ Μιχαήλ Ζιούρκας, ενώ μοιράζουν στους πιστούς αντίδωρο και άρτο.

Πλήθος προσκυνητών μετά το πέρας των Ακολουθιών.

Η θέα από το χώρο της Μονής είναι θαυμάσια.
    Πέρα από τις φωτογραφίες από την πανήγυρη, παραθέτουμε και μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του Καθολικού της Μονής, που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική του, αλλά και μερικές από τις αγιογραφίες που απέμειναν.

Από το εσωτερικό: Το βόρειο, το κεντρικό και το νότιο κλίτος. Ο Δεσποτικός θρόνος, η Αγία Τράπεζα, ο τρουλίσκος του Διακονικού και το Ψαλτήρι.
    Σημειωτέον ότι η αγιογράφηση ενός ναού παλιότερα, είχε παιδευτικό χαρακτήρα, βοηθώντας τους, επί το πλείστον αγράμματους πιστούς που κατά τεκμήριο αδυνατούσαν να διαβάσουν τα (και, οπωσδήποτε, δυσεύρετα) ιερά κείμενα, να αφομοιώσουν καλύτερα τη διδασκαλία της εκκλησίας μέσω των  παραστάσεων και των προσώπων που ο αγιογράφος απέδιδε.
Αριστερά ο Άγιος Σιλβέστρος, πάπας Ρώμης και δεξιά ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.
Αριστερά ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και δεξιά ο Άγιος Στέφανος.
Η επιγραφή ιστόρησης του Καθολικού από τον ιερέα Γεώργιο το Σαμαριναίο.
    Στην περίπτωση του Θεολόγου, αγιογράφος είναι ο Σαμαρινιώτης ιερωμένος Γεώργιος, όπως μαρτυρά η σχετική επιγραφή της ιστόρησης του ναού, που σώζεται στο Άγιο Βήμα. Από το σωζόμενο ζωγραφικό διάκοσμο, εντύπωση προκαλούν ακόμα και σήμερα τα ζωηρά χρώματα και οι ιδιαίτερες αποχρώσεις, αλλά και η επιλογή μερικών μορφών που ιστορήθηκαν, που σήμερα   μας φαίνονται ασυνήθιστα, π.χ. ο Σιλβέστρος, πάπας Ρώμης, που υπάρχει στο Ιερό Βήμα.
Η Πλατυτέρα και μπροστά ο Εσταυρωμένος.
Ο Ιησούς, πάνω ακριβώς από την Αγία Τράπεζα.
    Αξίζει, ακόμα, να αναφέρουμε και το γνωστό σε πολλούς, άγνωστο σε άλλους περιστατικό που η λαϊκή παράδοση έσωσε ως τις μέρες μας:
    "Κάποτε, λοιπόν, στο μοναστήρι επέδραμαν Τούρκοι... Ο επικεφαλής επεδίωξε να το κάψει... Ο ηγούμενος τότε, έκανε κάτι παράτολμο! Προκάλεσε τον επικεφαλής να στοιχηματίσουν, όντας βέβαιος ότι ο Θεολόγος θα θαυματουργήσει... Έτσι έθεσε και το στοίχημα: Από ψηλά, από κάποιο μπαλκόνι της Μονής θα άφηνε να πέσει ένα γεμάτο ποτήρι με κρασί... Αν το ποτήρι προσγειωνόταν όρθιο, ο Τούρκος μπέης όφειλε να αφήσει τη Μονή χωρίς βλάβη και να πάρει το στρατό του και να φύγει... Σε αντίθετη περίπτωση είχε το δικαίωμα να πυρπολήσει τη Μονή και να την καταστρέψει...
Το Καθολικό από τα Νότια. Διακρίνεται ο κεντρικός τρούλος και ο τρουλίσκος του Διακονικού.
    Ο μπέης δέχτηκε το στοίχημα. Όντως ο ηγούμενος έριξε το ποτήρι, το οποίο προς μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό όλων στάθηκε όρθιο! Τότε, ο Τούρκος μπέης πιστός στο λόγο του αποχώρησε με το απόσπασμά του, αφήνοντας τη Μονή άθικτη... Το βράδυ, όμως, ο ηγούμενος δέχτηκε την επίσκεψη του Θεολόγου στον ύπνο του, ο οποίος τον μάλωσε σε πολύ έντονο και αυστηρό τόνο, για το παράτολμο στοίχημα, λέγοντάς του ότι παρά τρίχα έσωσε το μοναστήρι, δεδομένου ότι την ώρα του στοιχήματος έλειπε, απέναντι στο Άγιο Όρος και έφτασε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, μόλις προλαβαίνοντας να συγκρατήσει το ποτήρι!"

Ο Κεντρικός τρούλος...
Παράθυρο, στολισμένο με Σεραφείμ...

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Άγιο Βήμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: