Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο Στέφανος Ριζάκης.


Από τον κο Χαράλαμπο Βόγια λάβαμε μια σύντομη βιογραφία του Στέφανου Ριζάκη, καθώς και την εργογραφία του. Δεν έχουμε παρά να σας τα μεταφέρουμε... Ευχαριστούμε τον κο Βόγια για ακόμα μια φορά για το πολύτιμο υλικό που μας διέθεσε...


<<Σύντομη Βιογραφία Στέφανου Ριζάκη

Ο Στέφανος Ριζάκης γεννήθηκε το 1922 στη Σωτηρίτσα Αγιάς Λάρισας. Από το 1941 τάχθηκε με το μέρος των αγωνιζόμενων Ελλήνων για τη λευτεριά της πατρίδας μας από τις κατοχικές δυνάμεις. ΕΠΟΝίτης, ΕΛΑΣίτης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μαχητής Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Αξιωματικός της Σχολής του ΔΣΕ και στη συνέχεια πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου έζησε εκεί 28 χρόνια. 
    Εργαζόμενος σπούδασε στην προσφυγιά, απέκτησε Master of Science, Τεχνολογίας Κατασκευών Μηχανών, του Πολυτεχνείου του Βρότσλαβ (Breslau) της Πολωνίας, στο οποίο στο παρελθόν δίδασκε και ήταν αντιπρύτανης, ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής. 
    Πέρασε όλη την πολυκύμαντη διαδρομή του ελληνικού λαϊκού επαναστατικού κινήματος. Αντιτάχθηκε ενεργητικά στην αντισοσιαλιστική στροφή του 1956 στο διεθνές και ελληνικό κίνημα. 
    Επαναπατρίστηκε στις 25 Μαΐου του 1978 και εργάστηκε πάνω στην ειδικότητά του σε διάφορες επιχειρήσεις της Λάρισας, καθώς και ως ωρομίσθιος επί 6 χρόνια στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Είναι ένας από τους εμπνευστές και δημιουργούς του Μ-Λ ΚΚΕ. Τα τελευταία χρονιά κατοικεί στην Κάτω Σωτηρίτσα Αγιάς. 

     Ο Στέφανος Ριζάκης έχει εκδώσει εννέα βιβλία και έγραψε δύο, μέχρι στιγμής ανέκδοτα, δοκίμια:

Τίτλοι έργων του:

1. «Η ζωή μου…», ιδιωτική έκδοση, Λάρισα 2004. («My life…»).

2. «Αναφορά για την Ελληνική Αποστολή του Στρατηγού Κόμαρ» και «Βοήθεια του Πολωνού χειρούργου Μ. Πολιτόφσκι, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας » - μετάφραση από Πολωνικά, ανέκδοτο, γράφτηκε στην Αγιά 2004. («Report on the Greek Mission of General Komar» and «Help of the Polish surgeon M. Politovski to the Democratic Army of Greece»).
3. «Η προσωπικότητα του Αγιώτη Μιλτιάδη Δάλλα», ανέκδοτο, Αγιά 2004, (The personality of Miltiades Dallas from Agia).
4. «Ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ζωή και η δράση του Γιάννη Βόγια», εκδόσεις Φύλλα, Λάρισα 2004, (Journey without return. The life and doings of Yannis Voyias).
5. «Η αντάρτισσα Κούλα Ριζάκη-Μπαντρά», ιδιωτική έκδοση, Λάρισα 2001. (The partisan Koula - Rizaki-Badra.)
6. (2001) «Ζήτημα τιμής», εκδόσεις Φύλλα, Λάρισα 2001, («Issue of honor»).
7. (1999) «Το δράμα του εβρίτικου λαού», εκδόσεις Φύλλα, («The Tragedy of the Evros People»). 

8. (1999) «Κινητοποιήσεις αντιστασιακών γυναικών στη Λάρισα το 1944», εκδ. Φύλλα, ((«Women´s Resistance - Mobilizations in 1944 Larissa»).
9. «Προσκλητήριο ψυχών», εκδόσεις Φύλλα, Λάρισα 1998, («Invitation of Souls»).
«Οδοιπορικό-αναδρομή στη ζωή και τη δράση των πολιτικών προσφύγων. Από την Αντίσταση και το ΔΣΕ στην πολιτική προσφυγιά, από το σοσιαλισμό στην παλινόρθωση» - Μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση των κομμουνιστών της Ελλάδας στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση για την υπεράσπιση του κινήματος και των αγωνιστικών αρχών. («Peregrination: Retrospect to the life and action of political refugees», Athens 1994), ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1994. («Peregrination: Retrospect of the life and action of Greek political refugees»). 

10. «Η επαρχία Αγιάς στα χρόνια της 4χρονης επάρατης σκλαβιάς», ιδιωτική έκδοση, Λάρισα 1989, («The eparchy of Agia during the damned slavery» ).>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: