Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Βάιος Μπεϊνάς.



Ο Βάιος Μπεϊνάς (γεν. 01-01-1931, απ. 06-01-2004), έμεινε στη μνήμη των Μελιβοιωτών ως πνεύμα ανήσυχο, οξύνους, φιλομαθής και γνώστης της τοπικής ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όσοι ερευνητές ήθελαν να εμβαθύνουν στην ιστορία της περιοχής πάντα συναντιόταν και μαζί του, για να έχουν μία ευρύτερη και σφαιρικότερη πληροφόρηση για τα ζητήματα που ερευνούσαν.
         Οι γνώσεις του δεν ήταν μόνο εμπειρικές, όπως πολλοί νόμιζαν, αλλά αντίθετα και προϊόν μελέτης, απ' ότι φαίνεται σχολαστικής, όχι μόνο στα ιστορικά πράγματα, αλλά και σε ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων. Στη βιβλιοθήκη του φιλοξενούσε τίτλους από πολλούς επιστημονικούς χώρους, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από το λίγο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται. Μάλιστα, οι εκδόσεις των βιβλίων αυτών είναι πολύ παλιές και εκτός από την επιστημονική αξία τους, έχουν και ιστορική αξία και σημασία.

Η "Ομήρου Ιλιάς", στη σελίδα με τον κατάλογο των πλοίων του Φιλοκτήτη που μετείχαν στην εκστρατεία, με ιδιόχειρες σημειώσεις του.
Η "Ομήρου Ιλιάς", Γαλλική έκδοση του 1883.
"Η ιστορία του ζητήματος της Νεοελληνικής Γλώσσης", Κων. Σάθας, έκδοση 1870.
Και μία "Ψυχιατρική και Νευρολογική επιθεώρησις" του 1902.
    Κάτι, όμως, ιδιαίτερα τιμητικό για το πρόσωπό του, είναι και μια δωρεά ενός σπάνιου και πολύ παλαιού βιβλίου, αποδέκτης της οποίας ήταν η Βιβλιοθήκη του Τοπικού Αρχείου της Αγιάς (υπηρεσία που υπάγεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους). Μια πράξη που θα πρέπει να βρεί μιμητές, όπως αναφέρει και στην ευχαριστήρια επιστολή του ο (στο όνομα της υπηρεσίας) παραλήπτης του βιβλίου Δημ. Αγραφιώτης. Για την ιστορία, το βιβλίο που χαρίστηκε και κοσμεί τα ράφια της βιβλιοθήκης του Τοπικού Αρχείου της Αγιάς, είναι το "Ανακρέοντος Ωδαί", τυπογραφημένο το 1778, όπως φαίνεται στο έγγραφο που ακολουθεί:   
Το ευχαριστήριο έγγραφο για τη δωρεά παλαίτυπου βιβλίου. 
Ο Βάιος Μπεϊνάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: