Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η Αρχαιολογική Συλλογή Μελίβοιας (Μέρος Β').


Η Αρχαιολογική Συλλογή Μελίβοιας φιλοξενεί αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα της περιοχής της Ανατολικής Όσσας, τα οποία καταδεικνύουν την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής από παλιά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αξιόλογα νομίσματα, τμήματα μεταλλικών και κεραμικών αντικείμενων, μαρμαροθετήματα, επίκρανα, βάσεις κιονίσκων, θωράκια και σπαράγματα τοιχογραφιών.
    Τα ευρήματα είτε παραδόθηκαν από κατοίκους, είτε είναι προϊόν ανασκαφικής έρευνας, είτε αγοράστηκαν από το Δήμο Μελιβοίας. Αυτά που θα παρουσιαστούν εδώ προέρχονται από τις περιοχές: Άλλη Χώρα, Παπα Παΐση, Παλιοθεολόγος, Μελίβοια, Βελίκα, Κουτσουπιά, Θεολόγος κ.α..

Ε'. Άλλη Χώρα. (Αγροτική τοποθεσία Βόρεια της Μελιβοίας).   

    Είναι γνωστές οι αφηγήσεις των παππούδων μας για τον "χαμμένο" οικισμό στην περιοχή της Άλλη Χώρας και η ντόπια έκφραση "ή χουριό χουριό ή τ' Τραμαντάν' η γουμάρα". Επίσης, οι αγρότες της περιοχής σε καλλιεργητικές εργασίας πολύ συχνά βρίσκουν κεραμίδια ή άλλα πέτρινα κυρίως, ευρήματα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κάτι υπήρχε εδώ. Μερικά ευρήματα από τοην περιοχή φαίνονται παρακάτω: 

Εικόνα 1. Θωράκιο, βάση και τμήμα κιονίσκου. (Παράδοση των Αθαν. και Βασ. Μπελιά).
ΣΤ'. Παπα-Παΐση (Αγροτική τοποθεσία Βορειοανατολικά της Μελιβοίας).

    Εδώ ανακαλύφθηκε το τμήμα του κεραμικού αγωγού αγωγού (στην παρακάτω φωτογραφία), που χρησιμοποιούνταν σε δίκτυο με άλλους αγωγούς για να διοχετεύεται ο μούστος των αμπελώνων της περιοχής σε σημεία συγκέντρωσης για παραγωγή κρασιού. Στο δίκτυο αυτό εντάσσεται και ο ληνός που βρέθηκε στην Παλιουριά.

Εικόνα 2. Πήλινος αγωγός (στο βάθος) που βρέθηκε στη θέση παπά - Παΐση.
 Ζ'. Θεολόγος. (Κοντά στη γνωστή μονή).

    Εδώ βρέθηκε και παραδόθηκε από τον Ευάγ. Σπυρούλη το παρακάτω πατητήρι σταφυλιών. Φαίνεται η μεγάλη σημασία της καλλιέργειας του αμπελιού στην περιοχή.

Εικόνα 3. Πατητήρι σταφυλιών (Παράδοση Ευάγ. Σπυρούλη).
Η'. Μελιβοία. 

    Εδώ βρέθηκε παραπεταμένη η παρακάτω πέτρινη επιγραφή, που αναφέρεται στην ανοικοδόμηση κάποιας κατοικίας, καθώς και νομίσματα που θα παρουσιαστούν σε άλλη ενότητα.  

Εικόνα 4. Πέτρινη επιγραφή από κατοικία. (Παράδοση Αντ. Μπελιάς).
Το κείμενο της παραπάνω πέτρινης επιγραφής έχει ως εξής:

Θ'. Βελίκα (Οικόπεδο Καλαγιά).

    Σε εργασίες εκσκαφής θεμελίων βρέθηκαν θαμμένα υπολείμματα κτιρίου. Η έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απέδωσε διάφορα ευρήματα και συμπεράσματα, που περιέχονται εν μέρει και στο βιβλίο "Αναζητώντας την αρχαία Μελίβοια".

Εικόνα 5. Από την ανασκαφή στο οικόπεδο Καλαγιά.
Εικόνα 6. Ευρήματα από στην ανασκαφή στο οικόπεδο Καλαγιά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ :
Στον κο Ιωάννη Πλατσά για την υπομονή του και τις -πολύτιμες- πληροφορίες.
Στην κα Σταυρούλα Σδρόλια, για τον πολύτιμο χρόνο της.

- Πολλά περισσότερα ο καθένας που θέλει να εντρυφήσει λίγο βαθύτερα, θα βρει στο δικτυακό τόπο του δήμου (πρώην) Μελιβοίας, www.melivoia.gr στο σύνδεσμο "Ιστορία", καθώς και στο συλλογικό έργο "Αναζητώντας την αρχαία Μελίβοια".    

Δεν υπάρχουν σχόλια: