Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Κόκκινα αυγά και περδίκες...

Παλιό το έθιμο της βαφής των κόκκινων αυγών, με ποικίλες εξηγήσεις τόσο για τη γέννησή του, όσο και για τους συμβολισμούς του. Το ίδιο ποικίλες και οι μέθοδοι βαφής των αυγών, πριν την έλευση των προκατασκευασμένων χρωμάτων που πουλιούνταν και πουλιούνται στα μαγαζιά: παντζάρια, φλούδες κρεμμυδιού, φύλλα τριανταφυλλιάς κ.α..
    Έτσι και στη Μελιβοία, μετά την "απόλυση" της εκκλησίας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, οι νοικοκυρές καταπιάνονται με το βάψιμο των αυγών, που θα χρησιμοποιηθούν από το βράδυ της Ανάστασης (οπότε και το κάθε μέλος της οικογένειας θα διαλέξει με επιμέλεια το "τσιγκριστάρι" του) και για αρκετές μέρες μετά, για το παραδοσιακό τσούγκρισμα (το "τσίγκρισμα" στη Μελιβοία).
    Οπωσδήποτε, βέβαια, αυγό μπαίνει και στο εικόνισμα κάθε σπιτικού, αλλά και το Πάσχα και στα μνήματα των νεκρών, συμβολίζοντας την ελπίδα της Ανάστασης. Με το βάψιμο βάφεται κι ένα κομμάτι ύφασμα που κρεμιέται σε ευκρινές μέρος του μπαλκονιού (και μάλλον έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα). 
    Τις τελευταίες δεκαετίες δε, εμφανίστηκε στη Μελιβοία και το έθιμο να φτιάχνουν οι νοικοκυρές σε αρκετά αυγά και τις "περδίκες" ή και "πέρδικες", με το δέσιμο πάνω στο αυγό ενός φύλλου 
Εικόνα 1. Στερέωση των φύλλων.
τριανταφυλλίας, χρυσάνθεμου κ.λπ., με τούλι ή άλλο ελαστικό ύφασμα, ώστε η βαφή να μην διεισδύσει και κάτω από το φύλλο το αυγό να παραμείνει άσπρο, χαρίζοντάς του κι ένα ωραίο στολίδι. 
Εικόνα 2. Αυγά με περδίκες. 
    Το έθιμο βέβαια ατόνησε με την εφεύρεση των αυτοκόλλητων χαλκομανιών, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, άρα κι εδώ.    

ΠΗΓΕΣ:
Οι εικόνες 1 και 2 , από το www.ftiaxno.gr.
Τα υπόλοιπα στοιχεία προέρχονται από γυναίκες της Μελιβοίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: