Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Λάζαρος Κορδίλας .

Ο άγνωστος στους πολλούς Λάζαρος (το πραγματικό - κοσμικό του όνομα ήταν Όθων ;  Κορδίλας) Διονυσιάτης, γεννήθηκε στην Αθανάτη του 1892. Σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 19 ετών ανέβηκε στον Άθω (΄Άγιον Όρος) για να μονάσει. Τα υπόλοιπα τα αντιγράφω από τον Τάκη Καρδάρα: "Μία άλλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία για την οποία θα πρέπει να σεμνύνονται οι Θανατιώτες.... Από το περιοδικό "Ο όσιος Γρηγόριος" , Γ' έκδοση της Μονής Γρηγορίου, έτους 1984, αριθμ. 9, παραθέτω το σχετικό σχόλιο: Ο πατήρ Λάζαρος Κορδίλας σπάνια μορφή - υπόδειγμα


νηπτικού (νηπτικός= ο σχετικός με το πνεύμα του ασκητισμού) μοναχού... . 
    Εργάστηκε ακούραστα σε πολλά διακονήματα... . Διέπρεψε κυρίως ως τυπικάρης, βιβλιοθηκάριος και νοσοκόμος (= διάφορα διακονήματα, που ασκούν οι μοναχοί)... . Μοναχός ταλαντούχος, δυνατός στη θέληση, ταπεινός στο φρόνημα... , σοφός και συνετός,... . Γι' αυτό θα ακούσεις από τους συνασκητές του τα λόγια στερεότυπα: ησυχαστικός, σιωπηλός, ταπεινός, υπάκουος, απλός, καλός μοναχός. 

Η Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.
     Στις 24 Δεκεμβρίου 1974... έφυγε, αφήνοντας τα γήινα στους γήινους... . Εκτός από το προσωπικό του παράδειγμα, άφησε μια τεράστια ιερή παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους: τέσσερις ογκώδεις τόμους χειρόγραφα, διηγήσεις συγχρόνων του και παλαιών πατέρων της Ι. Μονής Διονυσίου. ...συνέλεξε σαν μέλισσα το νέκταρ των θείων εμπειριών και σοφών διδαγμάτων από τον ανθώνα των οσίων Διονυσιατών γερόντων... . 
    Το επώνυμο Διονυσιάτης το έλαβε από τη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους."     

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
"ΜΕΛΙΒΟΙΑ - ΑΘΑΝΑΤΗ", Τάκης Καρδάρας, Αθήνα 1986.
- Η φωτογραφία του μοναχού Λάζαρου προέρχεται από το παραπάνω βιβλίο.
- Η φωτογραφία της Μονής Διονυσίου από τον Δικτυακό Τόπο: www.el.wikipedia.org.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: